Maailmanperintökohde Verla vilkastuttaa alueen matkailua ja yritystoimintaa

Tiedote 7.7.2016

Kaakkois-Suomen ainoa maailmanperintökohde, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. Historiallinen kohde on tärkeä myös aluetaloudelle, sillä Verla houkuttelee hyvin matkailijoita ja vilkastuttaa alueen yritystoimintaa.
 
”Yksi matkailueuro tuo 56 senttiä muille toimialoille. Kun maailmanperintökohde Verla menestyy ja kehittyy, siitä hyötyvät monet muutkin yritykset ja toimijat”, muistuttaa VisitKouvolan kehittämispäällikkö Kirsi Vainio.
 
Maailmanperintökohteeksi nimeämisen jälkeen Verlan kävijämäärät tuplaantuivat ja ovat pysytelleet keskimäärin 17 000 opastetun kävijän lukemissa vuosittain. Nimeämisen myötä kohde on saanut kansainvälistä huomiota ja ulkomaalaisten kävijöiden osuus onkin yli 10 % opastetuista kävijöistä, heitä on vuosittain noin 60 eri maasta. Nimeäminen on vilkastuttanut kylän elämää ja lisännyt kohteen palveluja.

Verla liitettiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1996. Verlan autenttisuus oli merkittävä tekijä: tehtaan sulkiessa ovensa, sen koneet ja laitteet jätettiin koskemattomina paikoilleen. Kuohuvan Verlankosken rannalle vuonna 1882 perustetussa tehtaassa valmistettiin vaaleaa puupahvia 1800-luvun menetelmin vuoteen 1964 saakka. Verla avautui yleisölle muutama vuosi sulkemisensa jälkeen Suomen ensimmäisenä tehdasmuseona.

Tehdasalueen suojelu laajeni tänä vuonna koskemaan myös alueen puunkäsittelyyn ja –uittoon liittyviä rakennuksia ja rakennelmia, työväen asuinrakennuksia ulkorakennuksineen ja pihapiireineen sekä seurataloa. Kaikkiaan suojeltuja rakennuksia on Verlassa useita kymmeniä.
 

Lisätietoja:
 
Kirsi Vainio, kehittämispäällikkö, VisitKouvola
p. 020 615 5885 | kirsi.vainio@kinno.fi
 
Jaana Rannanpää, museoamanuenssi, Verlan tehdasmuseo
p. 020 415 2202 | jaana.rannanpaa@upm.com

Kuva: Lassi Kujala