Kevytyrittäjyys on kasvattanut suosiotaan

Kinnon alkavien yritysten neuvonta on osa valtakunnallista Uusyrityskeskusten verkostoa, joissa vuonna 2019 palveltiin noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen.

Selkein ilmiö uusien yritysten kentässä oli viime vuonna kevytyrittäjyys-palveluiden suuri suosio. Ennen yrittäjyyden, sivutoimisen yrittäjyyden tai kevytyrittäjyyden aloittamista olisi hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, mikä on itselle oikea tapa toteuttaa omaa yrittäjyysunelmaa.

”Palvelemme mielellään myös kevytyrittäjiä, sillä jo yritystoimintaa käynnistäessä on hyvä miettiä omaa liikeideaa ja suunnitella, kuinka toiminnasta voisi kehittää varsinaista yritystoimintaa. Kevytyrittäjien kanssa tavattaessa on myös sovittu, että he palaavat uudelleen neuvontaamme siinä vaiheessa, kun on aika yrityksen perustamiselle ja liiketoimintasuunnitelman laatimiselle”, yritysneuvoja Timo Lehmusmetsä kertoo.

Kevytyrittäjyys on hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä, mutta on hyvä tunnistaa, että kevytyrittäjyyden muotoja on monenlaisia.

"Kevytyrittäjyyttä kokeilevan on hyvä tietää, että esimerkiksi starttirahaa ei välttämättä enää voida myöntää päätoimiseksi yrittäjäksi siirryttäessä, jos kevytyrittäjyyden kautta on rekisteröitynyt oma y-tunnus", muistuttaa Lehmusmetsä.

"Mutta sellaisellakin kevytyrittäjyydellä, jossa toimitaan omalla y-tunnuksella on omat etunsa ja se valikoituu usein vaihtoehdoksi."

Alkuvaiheessa yrittäjän saama neuvonta on havaittu tärkeäksi, sillä yli 80 prosenttia Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä toimii vielä viiden vuoden kuluttua, kun muiden yritysten osuus on alle puolet.

Viime vuonna osakeyhtiöiden osuus Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä kasvoi neljä prosenttiyksikköä. Lisäksi maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden osuus on ollut kasvussa jo pidempään, Kouvolassa kasvu on ollut maltillisempaa.

 

Suomen Uusyrityskeskusten tiedote vuoden 2019 toiminnasta.

 

Lisätietoa: