KasvuCamp 2015 Case: Helppo Oy - Untuvikkoyrittäjä sai oppia veteraaneilta

KasvuCamp Kymenlaakso 2015 -leiri kokosi kasvuyrittäjät yhteen Rankin saarelle Kotkaan elokuussa. Kahden leiripäivän aikana käytiin läpi kansainvälistymisen eri teemoja useista eri lähtökohdista: esimerkiksi kansainvälistymisen strategiset askelmerkit, kilpailukyvyn erinäiset rakennuspalikat, kansainvälisen kaupan lainsäädäntö ja immateriaalioikeudet tulivat tutuksi tiiviin leirityksen aikana. 

Haminalainen Mia Patanen lähti leirille uteliaana: mahdollisesti luvassa olisi kullanarvoisia vinkkejä ja kontakteja, jotka sopivat tuoreen, vasta kaksivuotiaan Helppo Oy:n pirtaan. 

Haminalainen Mia Patanen lähti leirille uteliaana: mahdollisesti luvassa olisi kullanarvoisia vinkkejä ja kontakteja, jotka sopivat tuoreen, vasta kaksivuotiaan Helppo Oy:n pirtaan. Oman yrityksen perustaminen ja pyörittäminen on vienyt käytännössä kaiken Patasen ajan lähiaikoina, mutta KasvuCampin hän priorisoi korkealle ja päätti lähteä merelle yhdessä yrityksen tiedottamista hoitavan Tarja Aution kanssa.

”Me olemme olleet kasvuhakuinen yritys alusta asti ja tähtäin on paljon Kymenlaaksoa laajemmalla”, Patanen vahvistaa.

 

Verraton vertaistuki

Parin päivän saaristoreissu myös pelitti: Patanen hehkuttaa kasvuleirin antia ”mykistävän upeaksi”.

”Kouluttajat olivat ammattitaitoisia ja todella loistavia esiintyjiä, jolloin tällainen untuvikko oppi paljon. Samaten leirin tehtävät olivat hyviä ja konkreettisia.”

Ja se paras juttu: toisten yrittäjien vertaistuki.

 ”Kaikkein ihaninta oli viettää aikaa muiden yrittäjien kanssa, kun kaikki keskittyivät siihen, miten kaveria voi auttaa ja miten toisen yritystoimintaa voisi kehittää.”

Tarja Autio on samoilla linjoilla: ”Leirillä tuli vastaan paljon yhteistyökuvioita ja mahdollisia synergioita, jotka voivat auttaa tulevaisuudessa.” 

 

HelppoAsu maailmalle?

Helppo Oy tekee toiminnallisia vaatteita toiminta- ja liikuntarajoitteisille. HelppoAsu-mallisto palkittiin Keksintöjen viikon kannustepalkinnolla lokakuussa 2014 ja markkinat ovat parhaimmillaan maailmanlaajuiset.

”Euroopassa meillä ei ole kilpailijoita toiminnallisten vaatteiden kentällä”, kertoo Mia Patanen, joka uskoo vientiponnistelujen kohdistuvan ensin Pohjoismaihin ja leviävän sieltä laajemminkin mantereelle.

”Suomi on hyvä koekaniini, koska asiakaskunta on hyvin kriittistä. Jos pärjää täällä, on mahdollisuuksia muuallakin”, hän uskoo. Maailmalle mennään ”hitaasti mutta varmasti”.

”Toistaiseksi olemme keskittyneet rakentamaan vahvaa kivijalkaa kasvulle.”

 

”…ja siitä se idea sitten lähti!”

Patasen HelppoAsu-malliston idea alkoi kypsyä hänen toimiessaan perushoitajana, jolloin liikuntarajoitteisten ihmisten pukemisen – tai ylipäätänsä pukeutumisen – hankaluuteen törmäsi toistuvasti. Lisäksi käytetyt vaatteet eivät juuri silmää hivelleet.

”HelppoAsu syntyi hoitoalan arjen kokemuksesta”, hän summaa.

Patanen alkoi nimittäin pohtia, että pukemisen tulisi olla paljon helpompaa eikä vaatteidenkaan tarvitsisi olla rumia. HelppoAsun vaatteista haluttiin käteviä ja katseenkestäviä. Kuopiosta löytyi HelppoAsulle valmistaja, pitkän linjan tekstiiliyritys Varpuke Oy.

”Minulle on arvo sinänsä, että asut tehdään Suomessa. Oli hienoa löytää kokenut kumppani Kuopiosta”, Patanen arvioi.

 

Tandem toimii

Varpuke Oy:n ja Helppo Oy:n yhteistyö tiivistyi entisestään KasvuCampillä, sillä Varpukkeen toimitusjohtaja Yrjö Ronkainen oli lupautunut Patasen ja Aution mentoriksi. Leirillä jokaiselle yritykselle nimittäin valittiin oma kasvukonkari, joka työsti tehtäviä yhdessä yrityksen kanssa koko leirin ajan.

”Yrjön kanssa olimme yrittäneet löytää yhteistä aikaa tapaamiselle ja nyt se järjestyi leirin ansiosta”, Patanen toteaa tyytyväisenä.

 

Akut ladattu!

Kokeneiden yrittäjien seura ja hyvät esitykset muodostivat väkevän cocktailin ja Patanen kulkee hiukan jalat maasta irrallaan vielä leiriä seuraavalla viikollakin. Hänen mukaansa leiriläisten positiivinen asenne oli erittäin voimaannuttava kokemus:

”Ajattelin vain koko ajan, että onpa hienoja yrityksiä ja aivan mahtavia tyyppejä”, hän huokaa.

 

Osaaminen esiin

Leirin keskustelujen perusteella Patanen on entistä vakuuttuneempi siitä, että Kymenlaaksossa on paljon sellaista tekemisen meininkiä ja tsemppausfiilistä mikä ei ulospäin välttämättä näy ollenkaan.

”Kymenlaaksolaiset yritykset ovat osaavia ja sitkeitä – ja meillä on täällä kaikki edellytykset pärjätä.”

 

KasvuCamp Kymenlaakso 2015 -leiri järjestettiin 20.-21. elokuuta 2015. Rankin saarella Kotkan edustalla järjestetyn kasvuleirin isäntinä toimivat Cursor ja Kinno. Leirillä osallistujia oli 39 henkilöä. Kymmenestä eri yrityksestä oli paikalla edustajia ja heitä sparraamassa kymmenen kasvukonkaria. Kasvuleiristä halutaan tehdä jokavuotinen tapahtuma.

Tämänvuotinen tapahtuma on suunnitteilla ja parhaillaan jo haetaan sekä leiriläisiä eli kasvuhaluisia yrityksiä, mutta myös konkareita. LUE LISÄÄ ILMOITTAUDU MUKAAN!

Lue myös:

 

Lisätietoja antaa: