Idean kaupallistamiseen tarvitaan hyvät suunnitelmat ja laskelmat

”Alkavalle yrittäjälle haluan muistuttaa, että yrityksen liikeidean on oltava vahva ja selkeä. Lisäksi on uskottava omaan itseensä ja tekemiseensä”, yrittäjä Kari Änäkäinen painotti. Viime keväänä kaupungin kannusterahan saanut Änäkäinen kertoi omasta yrittäjyydestään Kinnon järjestämässä Ideasta kaupantekoon –tilaisuudessa.

Puuverstas Änäkäisen tarina on hyvä esimerkki siitä, miten yrittäjyys voi alkaa harrastuksen pohjalta: Kaupan alalla vuosikymmenet työssä ollut Kari Änäkäinen on ikänsä harrastanut musiikkia. Kun hän jäi työttömäksi, hän kehitti omien kokemustensa pohjalta vahvistinkaapin, jolle on riittänyt hyvin kysyntää muusikkopiireissä.

”Kaupunkia on kiitettävä kannusterahasta, se vauhditti omaa tuotekehittelyäni. Haluan valmistaa näitä tuotteita omalla konseptillani ja keskittyä tähän omaan juttuuni”, Kari Änäkäinen kertoi.

Kouvolan kaupungin kannusterahaa myönnettiin viime vuonna yhteensä 40 000 euroa 16 yrittäjän kesken. Tänä vuonna 16 yritykselle myönnetty kannusteraha oli 3000 euroa yritystä kohden ja jaettavaa oli yhteensä 48 000 euroa. Kannusterahan saajat valitsee Kouvola Innovationin työryhmä ja kannusterahayritykset esitellään verkkosivuillamme, kertoi kannusterahayrityksiä tilaisuudessa esitellyt yritysasiamies Jukka Antila.

Oman ideansa kaupallisuutta voi testata myös esimerkiksi Tekesin Innovaatiosetelillä. Se sopii hyvin yritykselle, joka haluaa ostaa asiantuntijapalvelua esimerkiksi kehittämänsä tuotteen prototyypin tekoon, markkinaselvityksiin ja patentin hakemiseen tai yrityksen palvelujen ja prosessien kehittämiseen. Setelin arvo on 6200 euroa arvonlisäveron kera ja se on 100 % tuettua rahaa yritysmuotoisille yhtiöille. Innovaatiosetelistä on tehty toistatuhatta hakemusta. Tekesin asiantuntija Toivo Venäläinen lupaa päätöksen rahoituksesta noin viikon kuluessa siitä, kun yritys on jättänyt hakemuksensa.

”Oli sitten kyse muutaman tonnin, kymppitonnien tai vaikka miljoonaluokan bisneksestä, on aina yhtä tärkeää laatia hyvät suunnitelmat ja laskelmat yritystoiminnan tueksi”, muistuttaa pitkän uran yritysten kehittämistyössä ja yrittäjänä toiminut Lasse Karjalainen.

 

Kuvakooste Ideasta kaupantekoon -tilaisuudesta 22.11.2016

Yritysasiamies Jukka Antila esitteli kannusterahan saaneita yrityksiä.

Kinno tarjoaa yrittäjälle neuvontaa myös innovaatioasioissa, kertoi yrityspalvelupäällikkö Leena Gardemeister.

Idean kaupallistamisen asiantuntijoita ovat Toivo Venäläinen, ELY-keskus, Jaana Rantanen, Tekes, Leena Gardemeister, Kouvola Innovation Oy, Jukka Antila, Kouvola Innovation Oy, ja Lasse Karjalainen, Highline Oy.

Yrittäjä Mervi Lahtinen tutustui Kinnon palvelukyselyyn, jota hänelle esitteli johdon assistentti Armi Lampinen.