EU-rahoitushakemuksen teko kysyy sinnikkyyttä

EU-rahoitushakemuksen tekemistä opiskeltiin tammikuun viimeisellä viikolla Kouvolassa walesilaisen RedKnight Ltd:n johdolla. Koulutukseen osallistui parikymmentä yritys- tai yhteisöedustajaa eri puolilta Suomea. Jaossa oli neuvoja ja vinkkejä hakemuksen läpimenon kannalta hyödyllisestä sisällöstä. Osallistujat pääsivät myös kirjoittamaan hakemuksia kouluttajien opastuksella.

Koulutuksessa perehdyttiin kahteen EU:n rahoitusinstrumenttiin:  FTI:hin (Fast Track to Innovation), josta rahoitusta voivat hakea kaikenlaiset toimijat ja pk-yrityksille suunnattuun SME:hen. EU:n Horisontti 2020 –ohjelmaan kuuluvien rahoitusten avulla EU haluaa paitsi tukea tutkimusta ja innovaatioiden kehitystä, myös helpottaa niiden päätymistä markkinoille. 

Kotkalaisen RevoMedi Oy:n toimitusjohtaja Pasi Töytärin mielestä EU-rahoituksen hakeminen on yrityksille haasteellista.

”Rahoitusmahdollisuuksia ei ensinnäkään tunneta, toiseksi hakemuksessa käytetyt englanninkieliset termit ovat vaikeita. Lisäksi hankekieli on aivan oma, hieman vaikeaselkoinen maailmansa", sanoo Töytäri, jolla itsellään on parhaillaankin useampia tukihakemuksia vetämässä.

”Pari hakemusta täytyy näemmä vielä vetää takaisin muutoksia varten. Kävi ilmi, että niissä on käytetty vääriä sanamuotoja. Hakemuksissa pikkuasiat ovat ratkaisevia."

Pasi Töytäri korostaa, että hakijan täytyy olla sinnikäs. 

"Mikäli 'ilmainen' lisärahoitus kiinnostaa, kannattaa pitää jatkuvasti hakuja yllä useissa rahoitusinstrumenteissa."

”Ymmärrän kyllä, että pettymykset lannistavat. Jos yritys on maksanut tuhansia euroja konsultille hakemuksen täyttämisestä ja se palautuu bumerangina, jää homma helposti siihen. Mutta jos ei yritä, ei myöskään saa”,  Töytäri huomauttaa. 

Myös kouluttajat Peter Quantick ja Dave Hodgson korostivat sitkeyden merkitystä.

”Epäonnistumista ei pidä pelätä, vaan yrittää uudestaan.”

 

Jos koulutus jäi väliin, Kinno antaa asiantuntija-apua myös SME- ja FTI-rahoituksiin jatkuvasti.

 

 

Pasi Töytäri (vas.) ja PhD Peter Quantick RedKnight Ltd:stä.

***

Kuva: Kurssilaiset ja kouluttajat yhteiskuvassa.

 

Lisätietoa: