BLOGI: Uusi valtuusto – yksi kasvava Kouvola

Yksi yhtenäinen Kouvola nousi laajasti esiin kuntavaalikampanjoinnin aikana. On hienoa, että vihdoin ymmärretään laajasti, että uudet työpaikat ja osaava työvoima hakeutuvat vain yhteen hiileen puhaltavaan ja yhteistuumin kehittyvään kaupunkiin. Kaikki muu täällä onkin jo valmiina menestyvää ja viihtyisää kaupunki varten.

Kuntalaiset ovat nostaneet esiin Kouvolan imagon kannalta yhden keskeisimmän kehittämiskohteen. He haluavat, että kouvolalaisilla on paikka, jossa he viihtyvät, tapaavat tuttuja, viettävät aikaa, käyttävät julkisia ja yksityisiä palveluja, tekevät ostoksia erinomaisten palveluiden erikoiskaupoissa ja jonne he ylpeinä voivat viedä muualta tulevia tuttaviaan tutustumaan.

Menestyvä kaupunkikeskusta on yksi perusta kaupungin maineelle. Se vaikuttaa myönteisesti uusien yritysten saamiseen koko Kouvolan alueelle ja tukee näin työllisyyden kehittymistä. Kyse ei siis todellakaan ole yksin Kouvolan keskustasta, vaan koko kaupungin taloudellista kasvusta ja kaikkien kaupunginosien selviytymistä pitkällä aikavälillä.

Koko Kouvolan kehittämisen päättävät lopullisesti kuntalaiset omilla päätöksillään. Poliitikot ja virkamieskoneisto toimivat mahdollistajina.

Nuoret sukupolvet ja toisaalta iäkkäät ihmiset muuttavat tällä hetkellä ympäri maailman kaupunkikeskustoihin.  Suuri osa nuorista ei suurissa kaupungeissa enää hanki ajokorttia, vaan käyttää julkista liikennettä. Niinpä uusiin asuntoihin ei enää vaaditakaan aikaisempia autopaikkamääriä asukasta kohden.

Kauppa elää rajua muutosta, koska ihmiset ovat hankkineet älypuhelimet itselleen. Taas Sinä olet ratkaisijan roolissa. Kauppa on menettänyt vallan Sinulle – kuluttajalle. Ennen kauppa tarjosi Sinulle, nyt Sinun on aika auttaa kauppaa kertomalla mitä sinä haluat! Suuret ketjut sen jo tosin tietävätkin, mutta myös kivijalkakauppa haluaa tietää toiveistasi. Yrittäjä on ottanut riskin perustaessaan kaupan tai palveluliikkeen palvellakseen juuri Sinua.

 

Miten kaupunkikehittäminen toimii?

Tärkein on asukas. Hän ostaa mistä haluaa, asuu rakennuksessa, joka täyttää toiveet ja asumisviihtymisen edellytykset. Joku vaatii palvelut lähelle ja toinen on valmis ajamaan kauemmaksi niiden perään. Joku haluaa asua synnyinkodissaan koko elämänsä. Kaupunki kaavoittaa alueita sen mukaan missä on tarvetta ja kasvun edellytyksiä niin asumiselle kuin yritystoiminnallekin. Asuntoja ja kiinteistöjä sekä halleja rakentavat joko yksityiset ihmiset, yritykset, kiinteistösijoittajat ym., jotka haluavat tai uskovat sen syystä tai toisesta kannattavaksi. Kaikki tämä tapahtuu vapaaehtoisesti.

Uusi yritys ei siis tule keskustaan, jos se ei itse usko kannattavaan toimintaan. Toisaalta yksikään kauppa missään kaupunginosassa ei voi toimia loputtomiin, jos se tuottaa jatkuvasti tappiota. Myös Suomen valtio ja kunnat joutuvat tarkastelemaan palveluitaan jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.

Poliitikoilla on merkittävä rooli päätettäessä kaavoituksesta, julkisista investoinneista ja seudun elinvoimaisuudesta. Virkamiehet, kehitysyhtiö ja sadat muut tahot toimivat kehityksen mahdollistajina. Jos tämä koneisto toimii hyvin, niin seutu muuttuu halutuksi asua, yrittää ja sijoittaa.

Lopullisen ratkaisun onnistumiselle tekevät kuntalaiset omilla ratkaisuillaan. Kyläkauppa loppuu, jos sitä ei käytetä. Jokainen verkkokauppaostos on helppo, mutta se kartuttaa useimmiten ulkomaisen yrityksen kassaa. Verkkokaupan helppoudessa piilee myös monta riskiä, mutta eihän ne osu minun kohdalle! Eihän? Jokainen kaupungin ulkopuolelle viety euro jää kasvattamaan sen kaupungin elinvoimaa ja työllisyyttä. Lapsiperheet muuttavat isompiin taajamiin, jos peruspalvelut heikkenevät. Eläkeläisten on lähes pakko muuttaa isompiin taajamiin pystyäkseen itsenäiseen elämään. Pankkipalvelut tehdään sähköisesti.

Nyt on aika hyväksyä realiteetit ja ryhtyä yhteistuumin Kouvolan kääntämiseen kasvuun. Poliitikot päättävät suurista linjoista, virkamiehet ja asiantuntijat toimivat valittujen ratkaisujen mahdollistajina sekä toteuttajina. Palveluverkostot, yhdistykset ja kaupunkiaktivistit sekä yritykset tuottavat monipuoliset ja kehittyvät palvelut kaikille kuntalaisille sinne, missä ne ovat järkeviä, kannattavia ja missä niitä käytetään.

Päätöksenteko pohjautuu faktoihin ja hyvään taustaselvitykseen. Kaupunki ja sijoittajat investoivat uudistumiseen jopa yhteistyössä, kun sille löytyvät hyvät perustelut. Kaupungin investoinneissa hyvä ”mittari” on usein se, että olisiko joku yksityinen valmis tekemään tämän saman investoinnin tähän samaa paikkaan?

Kouvolan keskusta ei ole pelkkä kauppapaikka, vaan siellä ovat monet virastot, teatterit, konsertit, puistot, kulttuuri- ja urheilu- sekä liikuntaharrastukset. Samoja palveluita löytyy eripuolilta Kouvolaa ja niin pitää ollakin. Ne palvelut säilyvät, joita käytetään ja jotka ovat taloudellisesti tiukaksi kiristyneessä kaupunkikilpailussa mahdollisia.

Lopulta meidän kaikkien kouvolalaisten henkilökohtaiset valinnat ratkaisevat. Paikallinen on aina hyvä valinta, koska se voi kierroksen jälkeen tulla taas takaisin omalle pankkitilille.