BLOGI: Sinä voit olla kaupungin pelastaja!

Kyläkauppa ei pärjää, jos hävikkiä on jatkuvasti liikaa. Vaatekauppiasta ei lämmitä, vaikka hän kuinka katselisi myymälään sisään ostettuja takkeja tai turkkeja myymälän räkeissä, jos asiakkaat ostavat takkinsa netistä. Kirjakauppa haluttaisiin säilyttää, mutta äänikirja ostetaan netistä. Levyjä oli aikanaan kiva plärätä Anttilan musiikkiosastolla, mutta nyt biisit kuunnellaan Spotifystä tai Deezeristä. Suu puhuu toista, mutta lompakko päättää muuta!

Ostopäätöksillä vaikutamme aina myös kuntatalouteen. Se, kuinka hyvin käytämme kouvolalaisten yritysten palveluja, vaikuttaa suoraan mahdollisuuteen ylläpitää verovaroilla julkisia palvelujamme. Kun paikallinen kauppa loppuu, ei julkisiakaan palveluita voida enää ylläpitää. Kun puun runko kuihtuu, kuolevat myös oksat ja lehvästö. Sama kehitys tapahtuu kaupungissa, kun kaupungin keskusta kuihtuu.

Usein negatiiviset ilmiöt näkyvät nimenomaan ensin kylillä eli lehvästöissä. Kouvolassa on 43 kaupunginosaa ja nekin hyvin laajalla alueella. Kaupungin vetovoima on sen maineesta ja nimenomaan sen keskustasta kiinni.

Kouvolan keskustassa myönteistä kehitystä

Kouvolan keskustassa on koottu ryhmä yrityksiä, joiden myyntien kehitystä on seurattu neljä vuotta. Kolmen miinusvuoden jälkeen vuosi 2019 on ollut keskiarvoltaan kaikkina kuukausina plussalla - kiitos kävelykadun uudistuksen ja Asuntomessujen. Tyhjiä liiketiloja on vähemmin kuin viisi vuotta sitten. Jalankulkumittarien lukemat ovat myös plussalla. Ja kun vielä Kouvolan alkuvuoden (tammi-elokuu) majoituspaikkojen yöpymisvuorokaudet ovat kasvaneet 15,3 % edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, niin moni käyrä on ylöspäin. Ilahduttavaa on se, että kotimaisten yöpymisvuorikaudet ovat kasvaneet joka kuukausi edelliseen vuoteen verrattuna. Kotimaisten osalta majoitusvuorokausissa on kasvua 15 % ja ulkomaisten osalta 18 %.

Joissakin keskustan kiinteistöissä on liiketilan vastikkeen hinta kolminkertainen asumisneliöihin nähden. Tähän on vaikea puuttua, mutta näiden kiinteistöjen omistajien kannattaisi todella harkita asiaa uudelleen. Vastikkeiden hintaeron säilyttäminen käytännössä muodostuu kiinteistön arvon ja sen kiinnostavuuden kannalta kohtalokkaaksi, jos katutason liiketila on jatkuvasti tyhjänä. Tämä tarttuu kuin rutto toisiin vastaaviin kiinteistöihin. Tarjonnan vähenemisen myötä kaupungin kiinnostavuus asuin-, työ- ja liikepaikkana heikkenee, jonka seurauksena kaikkien kiinteistöjen arvot laskevat. Sinä siis olet se, joka voi jälleen pelastaa kaupungin.

Päätöksiä koko Kouvolan puolesta

Nyt on tärkeää katsoa tulevaisuuden trendejä ja ottaa kaupunkikehittämisessä ennakoiva ote. Jos valitat ja osoitat sormella muita, niin mieti, ostatko itse ostoksesi lähiputiikista, haetko kauempaa vai ostatko ehkä verkkokaupasta? Vai työllistätkö oman paikkakunnan ostoksilla paikallisia ihmisiä? Verotulot kerryttävät kaupungin kassaan tuloja, jolloin meillä on varaa tehdä sellaisia investointeja, jotka lisäävät halukkuutta muuttaa Kouvolaan. Niillä kilpaillaan kansainvälisesti kaupunkikehityksessä.

Rakennammeko luottamusta toistemme välille niin, että päätöksenteossa ajattelemme kokonaisuutta, jonka menestymisestä kaikkien kaupunginosien ja kauppojen sekä kaikkien kuntalaisten hyvinvointi on kiinni? Perustammeko kehityksen tulevaisuuslähtöiseen muutokseen, vai onko kynsin hampain vanhassa viisaudessa kiinni roikkuminen ainut oikea ratkaisu? Paikallaan pysyminen olisi varmuudella huonoin ratkaisu.

Ota siis sinä ohjat käsiin ja harkitse jokaisen pienen päätöksesi vaikutuksia koko Kouvolan näkökulmasta pidemmällä aikajänteellä. Muualta ostettu, halpa voikilo nyt voi käydä kalliiksi, kun joskus haluat myydä rintamamiestaloasi. Vastikkeesi arvo voi nousta, kun yrittäjä kivijalassa ei maksakaan sinunkin osuutta kolminkertaisesta vastikkeesta.

Vain yksi kehittyvä ja yhteen hiileen puhaltava Kouvola voi menestyä globaalissa kilpajuoksussa. Sinä, me kaikki yhdessä, voimme vaikuttaa siihen.