BLOGI: Rakentamisen kiertotaloudesta

Rakentamisen kiertotalous on viime aikoina ollut entistä suuremman huomion kohteena. Esimerkiksi purkujäte halutaan kiertoon, ja uudenlaisia materiaalikiertoja kehitetään useallakin taholla.

Television realitysarja Big Brother Suomi antoi äskettäin kiertotalousajattelulle isosti näkyvyyttä sijoittamalla kilpailijat asumaan kierrätysmateriaaleja hyödyntäneeseen BB-taloon, joka oli rakennettu Kauppakeskus REDIin. 

Avausjaksossa haluttiin selkeästi korostaa kierrätysmateriaalien käyttöä. Esimerkiksi kylpyhuoneen seininä käytettiin purettua aaltopeltiä, joka BB-talossa oli laitettu aaltoilemaan kylpyhuoneen ympäri. Talossa oli hyödynnetty myös lasimurskaa, käytettyjä tiiliä ja kierrätettyä puuta. Toteutus on arkkitehti Marko Casagranden, joka tunnetaan ekologisen kaupunkisuunnittelun puolestapuhujana ja ympäristötaiteilijana.

Tämäntyyppinen materiaalien uudelleenkäyttö ja DIY -Do It Yourself- on nyt suosittua. Internet on täynnä kuvitettuja esimerkkejä vanhojen puuovien ja lankkujen uusiokäytöstä. Vanhat ovet ja lankut taipuvat pöydiksi, kertaalleen käytetyt ja puretut tiilet sopivat puutarharakennelmiin monin eri tavoin. Vain mielikuvitus on rajana. Ideoita voi ammentaa esimerkiksi Pinterestistä.

Pari vuotta sitten omakotitaloon muuttaneena olen itsekin huomannut, kuinka materiaaleja voi käyttää uudelleen useita kertoja. Meillä vanha keittiötaso sai uuden elämän eteisen penkkinä, jonka alle rakentuivat säilytystasot puretun kaapin sivuseinistä. Keittiöön rakensin saarekkeen vanhan keittiönpöydän pöytälevystä ja talon rakentamisen ajalta jääneestä hukkapuusta, joka oli 30 vuotta odottanut käyttöön pääsyä ullakolla.

DIY-projekteissa käytettyjen materiaalien määrät eivät ole suuria, eikä niistä ole ratkaisuiksi rakentamisen kiertotalouden isoihin kysymyksiin - vai onko? Pohjimmiltaan idea on kuitenkin sama: kekseliäitä ratkaisuja on olemassa. Parhaimmillaan ne voivat skaalautua jopa yritystoiminnaksi.